Blogg
Vad är ett bra ledarskap?

Inspireras här!

Vad är ett bra ledarskap?

Ulrika Nybleus
Ledarutvecklare

Är det resultatorienterat, situationsanpassat, medmänskligt, snällt, styrande, lyhört, eller vad är egentligen ett bra ledarskap? Åsikterna går säkert isär och det finns många svar.

När jag träffar chefer individuellt eller i grupp, får jag ofta frågan: Hur ska jag vara som chef, hur ska jag forma min grupp och hur ska jag få alla att lyssna och se målet? Jag funderade på dessa frågor och tittade tillbaka på mitt eget ledarskap och mitt första chefsjobb. Stolt och glad i en verksamhet som jag verkligen älskade. Mina medarbetare var tidigare kollegor som hade förväntningar som jag inte alls var beredd på, och verkligen inte rustad för. Förändringens vindar blåste och två bolag skulle bli ett, jag fick vara med om en av de då största fusioner som hade gjorts. Jag var verkligen inte rustad… Avveckling av personal, total organisationsförändring, byte av lokaler, personal från två bolag som skulle arbeta under samma flagg, medarbetare som var oroliga. Vi skulle slå ihop två helt olika kulturer.

Jag måste erkänna att jag lärde mig massor, men med en liten titt i backspegeln finns det saker och delar i detta som jag kunde gjort mycket bättre, så mycket bättre.

GUIDE – Ny som chef

Ledarskapsmodeller är inte allt

Det jag lärde mig är bland annat att ledarskap inte handlar om modeller och hur vi tror att det måste vara. Det handlar om relationer, tydlighet och ödmjukhet inför olika situationer, samt att alla förstår sitt uppdrag. Det handlar om sig själv och sin förmåga att kommunicera, skapa relationer, tydlighet och förtroende. För att du ska nå dina mål, behöver du tydliggöra och beskriva målet, skapa det team som behövs för att nå detta samt involvera och engagera alla.

Jag funderar också över chefer som jag själv har haft och känner att jag i det stora hela haft väldig bra chefer, men vad har då dessa chefer gjort? De har haft en förmåga att kommunicera, driva verksamheten med energi, varit transparanta, tydliga och varit trygga i sig själva och sin roll.

Se på ditt ledarskap

Jag skickar med dig några frågor som jag själv har ställt mig och som kan hjälpa dig när du tittar på ditt ledarskap:

  • Vilken typ av ledare vill du vara?
  • När kommer du bäst till din rätt i din chefsroll?
  • När har du själv haft din bästa chef?
  • Vilka medarbetare behöver du för att du och ni tillsammans ska nå målet?
  • På vilket sätt kan du involvera dina medarbetare?
  • Vad behöver du utveckla?

Jag brinner för frågor om ledarskap och hur häftigt det är när bitarna faller på plats, oavsett om du är ny eller erfaren som ledare, och för mig handlar ledarskap om att ha:

  • Passion för människor och sitt uppdrag
  • Nyfikenhet
  • Ödmjukhet
  • Ständigt ställa sig frågan: vad är mitt WHY?

Så, när du har reflekterat över frågorna och hur du vill vara som chef och ledare, så tror jag att vi har svaret på frågan, vad är ett bra ledarskap?

PSST! Lästips: Jan Carlzon, tidigare VD för Linjeflyg och SAS, skrev boken ”Riv pyramiderna”! Hans ledningsfilosofi betonade bland annat delaktighet och information som en väg till lönsamhet och vinst. Han sa också att vi ska ta vara på medarbetarnas erfarenheter, bryta otympliga hierarkiska strukturer och ha tydliga mål. Dessa råd känns lika aktuella idag som då!

Se alla våra
utbildningar & workshops

Vill du veta mer? Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss!