Blogg
Framgångsrik kommunikation!

Träning är AO för framgångsrik kommunikation!

Sophie Tolstoy Regen
Ledarutvecklare

Hur blir du framgångsrik i din kommunikation? - Jag har aldrig mött två personer som kommunicerar på precis samma sätt! Vi är verkligen unika i våra kommunikationsstilar, och ändå har jag träffat och tränat så många människor i mitt arbete.

Jag arbetar som retorik och kommunikationscoach, och JA, jag älskar mitt arbete. Jag brinner för att se människor växa, bli säkrare, mer effektiva och mer inspirerande kommunikatörer.

Som erfaren coach kan jag såklart se vissa drag som återkommer: människor som talar snabbt, som talar svagt, starkt, som har mycket gester eller inga gester, ett ordrikt och otydligt budskap, ett fåordigt budskap där åhöraren får gissa sig till resten, eller en stark olust att stå inför publik etc, etc. Men det är alltid i kombination med varje persons unika karaktärsdrag och beteendestil. Därför går det aldrig att ge samma instruktioner till alla. Min erfarenhet säger att det alltid finns något som vi kan förstärka i vårt sätt för att på bästa sätt nå fram till våra medmänniskor.

Bekvämlig kommunikation?

”Så här är jag, och jag har alltid uttryckt mig så här. Punkt!” Men, precis som den föränderliga verklighet vi lever i så tror jag att det är viktigt att vi lär oss mer om hur vi kan förstärka vår retorik och vara mer flexibla. Vi kan alltid bredda vårt sätt att vara med andra människor för att uppnå effektivare kommunikation. Det finns viktiga faktorer att tänka på i all kommunikation:

  • Vilken målgrupp har du framför dig? Ett gäng unga it-kreatörer eller en senior grupp byggnadsingenjörer?
  • Vad har du för roll i det här forumet? Leder du mötet? Ska du pitcha för ett projekt? Är du säljare? Coach?

Och så den avgörande frågan som förvånansvärt många glömmer i sin arbetsvardag: Vad vill du med det här? Och varför gör du det här? Ja det är syftet jag tänker på.

En vanlig kommunikationsfälla – Syftet med mötet!

Min erfarenhet är att många arbetsplatser har en möteskultur där ingen eller få vet varför de har blivit kallade till alla dessa möten. Tänk om den som kallar till mötet i korta ordalag skulle formulera syftet med mötet, varför hen vill ha det här mötet. Då skulle alla inbjudna ha möjlighet att förbereda sig och tänka till kring ämnet. En enkel åtgärd men ack så lätt att glömma bort! Jag är övertygad om att mötena skulle bli mycket mer effektiva och de skulle absolut bli färre.

Jag tycker att det är oupphörligt intressant att se hur vi människor bemöter, lyssnar, talar och får med oss varandra. När vi ökar medvetenheten och vårt självledarskap kring hur, vad och varför vi för fram budskap till varandra, så besparar vi oss missförstånd och skapar ett mer hänsynsfullt samhälle på alla nivåer. Det är mitt mål med mitt arbete.

Lycka till!

PSST! Vill du veta mer om hur vi arbetar med kommunikation, spana in vår utbildning ”Praktisk Retorik”

Se alla våra
utbildningar & workshops

Vill du veta mer? Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss!