Blogg
Karriärval

Jobbar du med det du egentligen vill?

Jobbar du med det du egentligen vill?

Maria Göthe
Ledarutvecklare

Visste du att 60% av alla svenskar strävar efter en karriär som de egentligen inte vill ha?

I studien ”Vad engagerar svenskar mest? Låt inte våra huvuden lura ditt hjärta!” (Rikard Larsson m.fl.) har man studerat hur vi svenskar lever efter våra drivkrafter i våra karriärer. I studien upptäcktes ett gap mellan vad som engagerar oss, vilka drivkrafter vi har och vad vi sen väljer för inriktning i våra karriärval. Vi verkar lyssna mer på våra huvuden än våra hjärtan helt enkelt.

I mitt jobb som ledarutvecklare och HR-konsult möter jag många människor som inte trivs med sina yrkesval, men som inte ser några alternativ. Som det ser ut med kommande höjd pensionsålder så kommer vi behöva jobba längre och att då ha ett jobb som ger mening och engagemang blir allt viktigare.

Rikard Larsson beskriver fyra olika karriärinriktningar:
  1. Experten – som drivs av fördjupning och sakkunskap och väljer yrke en gång i livet. Identifierar sig med sin karriär. Bidrar med stabilitet och långsiktighet, men kan ha svårt för plötsliga och kortsiktiga förändringar och låg kvalitet.
  2. Utvidgande – Är vanligast (55%). Drivs av sin egen och andras utveckling, kompetensbreddning genom att utveckla sig inom relaterade yrkesområden var 5-10 år (breddning). Bidrar med kreativt teamwork och bredd, men är mindre engagerad av konflikter och enkla rutiner.
  3. Episodiker (blir vanligare) – Ca 5% tillhör denna kategori, men på gång att bli allt vanligare. Dessa drivs av omväxling och variation, kreativitet och kontakt med andra människor. Byter yrken från varje till vart fjärde år. De bidrar med snabbt lärande och kundanpassning, är mindre engagerad av strikta regler & detaljerade långtidsplaner.
  4. Linjär – Drivs av att göra karriär, att påverka och få inflytande, få högre positioner, ansvar/befogenheter. De bidrar med ökad effektivitet & ledarskap, och störs av otydliga mål och svag prestation.

Fundera över vilken karriärstil du har och vad som rimmar med dina värderingar?

Här kommer några tips för att lyssna på ditt hjärta och ta reda på vad du verkligen vill:
  1. Hitta dina sanna drivkrafter – vad är viktigt för dig i livet? Skriv ned en lista på 40 värden i livet du tycker är viktigt (frihet, utveckling, familj osv). Sen stryker du hälften och så hälften igen, tills du bara har tre ord kvar på listan.
  2. Våga vara sann mot dig själv – fundera på om dessa värden är i linje med vad du ägnar mest tid åt i livet? Ta dig tid att diskutera med de som står dig nära kring vad du tycker är viktigt, på riktigt.
  3. Se möjligheter istället för hinder till förändring – istället för att säga, tänka eller tro att det är för sent, omöjligt osv, hitta inspirationskällor på t ex personer som gör det du drömmer om. Ibland behöver man få igång sin inspiration för att få kraft och energi att göra något.
  4. Börja och våga drömma – alla mål som uppnås börjar i en dröm eller önskan om det man vill. Många vågar inte säga vad man helst vill och redan där hindrar vi oss själva. Sätt upp ett längre mål – vision och börja drömma.
  5. Sätt upp små steg till förändring mot ny riktning – börja prata med personer i din omgivning. Anmäl dig till en kurs till hösten. Köp några intressanta böcker kring dina intressen. Lyssna på poddar. Läs artiklar. Starta en grupp med människor som har samma intresse som du. Gör NÅGOT så brukar det hända grejer!
  6. Låt det vara lustfyllt – gå på lust och glädje, utan att tänka så mycket på vad allt ska leda till, så har du i alla fall glädje på vägen.

För vem hade trott att till exempel influencers eller bloggare skulle bli ett yrke för 10 år sen? Det du drömmer om kanske inte finns än, men du kan vara den första som skapar det! Hängmattetestare eller varför inte… Ja, säg det du?

Vill du ha hjälp på vägen för att hitta dina drivkrafter och kommande utmaningar? Då kan våra karriärcoacher vara ett steg i rätt riktning – läs mer här: https://www.wiseconsulting.se/karriarcoachning/

Capacitet – en del av Wise Consulting

Se alla våra
utbildningar & workshops

Vill du veta mer? Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss!