Del 1 - "Ethos - Vilket intryck ger du?"
Hur gör du för att få kontakt med din publik och få dom att ta till sig av ditt budskap, på riktigt?
Många förbereder sig med talmanus, power-point och andra tekniska hjälpmedel inför en dragning. Men är det verkligen det som kommer göra att du lyckas? I vissa fall, säkert ja. Men för att du verkligen ska nå ut med själva essensen i ditt budskap måste mottagaren stå i centrum.
Själva talsituationen bygger på att en person ska framföra ett budskap till en grupp. Om du inte tillskriver den levande människan någon betydelse, kan du lika gärna maila över materialet till åhörarna.
Många gömmer sig, utplånar sig själva bakom sin presentation. Om du tex ska sälja in något till din kund, beskriva ditt företag och produkten är det med dig som kunden vill göra affärer med, inte med din power-point. Det är alltså av yttersta vikt att du som talare bjuder på dig själv och dina erfarenheter för att du ska kunna skapa kontakt och stärka relationen. De presentationer som vi minns är de där talaren insett att kommunikationen, inte informationen, är absolut grundläggande.
Inom retoriken talar vi om de tre hörnstenarna Ethos – karaktär, Logos-förnuft och Pathos-känsla. Alla delar ska vara med i en framgångsrik presentation.
Vilket intryck ger talaren? Känns talaren trovärdig? Om jag uppfattar talaren som personlig, trovärdig och villig att ta kontakt så börjar jag lyssna och ta till mig av det som sägs. Det tar en stund för publiken att ta in talaren, speciellt om vi inte känner personen sedan tidigare. Om vi känner talaren noterar vi kanske lite extra hens dagskänsla.
Synen är människans starkaste sinne och vi skapar oss snabbt en uppfattning om en person. Det första vi noterar är talarens personlighet som speglas i kroppshållning, ansiktsuttryck, kläder och röst.
Nyfiken på Logos & Pathos? Då ska du hålla utkik här på bloggen, det kommer mera!
Vill du träna din kommunikation? Anmäl dig till vår utbildning ”Praktisk Retorik” eller hör av dig till oss för ett skräddarsytt upplägg.